Caribisch gebied

Wuivende palmbomen, witte zandstranden, idyllische baaien, tropische temperaturen, bruisende culturen en een rijk onderwaterleven maken het Caribische gebied tot een fantastische zeilbestemming. Het gebied strekt zich van de Bahama´s en Belize in het noorden en westen tot Aruba in het zuiden. Alle eilanden, met uitzondering van de Bahama's, grenzen aan de Caribische Zee. Het gebied dankt haar naam aan de Cariben, een indianenstam die op de eilanden leefde, toen het gebied werd ontdekt door de Europeanen.

Lees meer...

Zeilcruises in het Caribisch gebied

De eilanden van het Caribische gebied zijn allemaal zeer divers. Het historisch verleden en de diverse culturele invloeden zijn in de loop der jaren gevormd tot een swingende mix die ieder eiland haar eigen sfeer geeft. Een mengelmoes van Afrikaanse, Franse, Engelse, Nederlandse, Amerikaanse of Indische invloeden vormen de relaxte Caribische mentaliteit. Op elk eiland is deze mix van culturele tradities terug te vinden in zowel het straatbeeld als op culinair gebied.
Ook de invloeden van de natuur geven elk eiland haar unieke karakter. Van Bounty eilandjes tot hoog boven de zee uittorende bergtoppen, vulkanen, regenwouden en lage vlaktes; het Caribische gebied heeft het allemaal. De oostelijke Caribische eilanden zijn vulkanisch en hebben een schitterende natuur. Maar elk eiland heeft haar eigen prachtige flora en fauna. Het onderwaterleven met de prachtige koraalriffen en kleurrijke tropische vissen zijn werkelijk adembenemend.


Antigua en Barbuda
Antigua en Barbuda liggen in de Caribische Zee op de grens met de Atlantische Oceaan en behoren tot de Bovenwindse Eilanden. De hoofdstad van zowel Antigua als van Barbuda is St. John´s. Hier bevindt zich de belangrijkste haven vanwaar suiker, rum en katoen worden vervoerd. Antigua telt maar liefst 365 parelwitte stranden; voor elke dag één! Al deze stranden worden beschermd door prachtige koraalriffen. Het eiland heeft vele bezienswaardigheden, waaronder de hoofdstad St.-Johns, Fort James en Nelsons Dockyard in English Harbour. In het zuidwesten ligt het hoogste punt van het eiland, de 405 meter hoge Boggy Peak. Antigua is een levendig eiland, zowel overdag als `s avonds/ `s nachts. Barbuda is een rustig eiland in vergelijking tot Antigua. De enige stad op dit eiland is Codrington. Aan de oostkant vanuit Barbuda kijkt men uit op de Atlantische Oceaan, de zee is hier dan ook wat ruiger. Het vogelreservaat 'Frigate Bird Sanctuary' op Barbuda is het grootste vogelreservaat in het Caribische gebied.

Britse Maagdeneilanden
De Britse Maagdeneilanden staan internationaal bekend als een zeilersparadijs. Het gebied bestaat uit meer dan 50 tropische eilanden. De hoofdeilanden van de Britse Maagdeneilanden zijn Tortola, Virgin Gorda, Anegada en Jost van Dyke. De eilanden Tortola en Virgin Gorda worden van elkaar gescheiden door het Sir Francis Drake Kanaal. Dit kanaal is vernoemd naar de roemwaardige Engelse piraat die bekend staat om het verslaan van de Spaanse Armada. Andere eilanden die horen tot de Britse Maagdeneilanden zijn: Peter Island, Salt Island, Cooper Island, Ginger Island en Norman Island. Deze eilanden worden samen ook wel de Little Sisters genoemd. Het grootste eiland van de Britse Maagdeneilanden is Tortola. Ten noordoosten van Tortola ligt het eilandje Beef Island, waarop het internationale vliegveld van de Britse Maagdeneilanden is gevestigd. De hoofdstad Road Town ligt aan de zuidkant van Tortola en is het economische centrum van het eiland. Beroemd zijn `The Baths´ op Virgin Gorda. Het is een vulkanisch gebied van 70 miljoen jaar oud, bestaande uit een doolhof van grotten die voor een groot deel onder water liggen.

Grenadines
De Grenadines zijn geen eilandengroep op zich. Twee derde deel hoort bij het noordelijk gelegen eiland Sint Vincent. De overige eilanden in het zuiden horen bij het eiland Grenada. De scheiding wordt gevormd door het Petite Martinique Channel tussen het zuidelijk gelegen Petite Martinique en het noordelijke Petite Sint Vincent. Het eiland Bequia is het grootste eiland dat bij Sint Vincent hoort. Carriacou is het grootste eiland van de Grenadines en hoort bij Grenada. De meeste eilanden zijn alleen per boot te bereiken. Om de prachtige riffen rondom de Tobago Cays en het eiland Mayreau te beschermen, is van dit gebied een beschermd nationaal park gemaakt: Tobago Cays Marine Park. Op het mondaine Mustique kunt helemaal opgaan in de Caribische way of life in het wereldberoemde Basil´s Bar. De Grenadines zijn een droombestemming voor snorkelaars, duikers en zeilers.

Guadeloupe
Guadeloupe is een archipel bestaande uit vijf eilanden, waarvan de twee hoofdeilanden Basse-Terre en Grande-Terre worden gescheiden door een zoutwaterkanaal, La Rivière Salée, omgeven door mangrovemoeras. Van bovenaf lijken deze twee eilanden samen net een vlinder die zijn vleugels uitslaat. De 3 eilandjes Marie Galante, La Desirade en Iles des Saintes maken de archipel compleet. Vroeger noemde men Guadeloupe ook wel het eiland met de mooie wateren. Over het eiland Basse-Terre loopt een vulkanische bergketen. In het zuiden ligt de semi-actieve vulkaan La Soufrière (1.467 m.), met aan de voet de hoofdstad: Basse-Terre. Het landschap wordt gekenmerkt door talrijke watervallen, warmwaterbronnen, tropische regenwouden, bananenplantages en suikerrietvelden. Het kleinere Grand-Terre is vlakker en droger en de vele uitgestrekte suikerrietplantages vormen de basis voor dé locale drank: witte rum. Op Guadeloupe kunt u genieten van de heerlijke Caribische keuken met Franse invloed.

Martinique
Martinique wordt ook wel de bloem van de Cariben genoemd vanwege de prachtige natuur die het eiland rijk is. De hoofdstad van Martinique is Fort-de-France en ligt aan de rand van het regenwoud. Het eiland bestaat uit zowel laagvlakte als berggebied, waarbij het hart gevormd wordt door de Mont Pelée en de Piton du Carbet. Dit massief wordt gekenmerkt door een weelderige plantengroei en is dooraderd met riviertjes en ravijnen. De Mont Pelée ( 1.397 m.) is een actieve, maar nu rustige, vulkaan en tevens de bekendste vulkaan van het Caribische gebied. De grootste baai ligt bij Fort-de-France en heeft de vorm van een halve maan. In de baai liggen het hele jaar door de mooiste boten. De mix van Franse, Creoolse en Afrikaanse invloeden vindt men terug in de relaxte leefstijl, op culinair gebied en in de muziek. In Martinique klinken op de achtergrond zouk, biguine en mazurka: heerlijke ritmes die passen bij deze smeltkroes en extra cachet geven aan dit Caribische eiland.

Sint Lucia
Het vulkanische eiland Sint Lucia is zeer bergachtig. Het eiland is dichtbegroeid en de regenwouden bieden een keur aan tropische planten, bomen, bloemen en talrijke vogelsoorten. Het hoogste punt van het eiland wordt gevormd door Mount Gimie (950 m.). De hoofdstad is Castries, een kleurrijke en levendige stad. De kustlijn van Sint Lucia wordt gekenmerkt door kleine baaien, steile rotsen en zandstranden. Het onderwaterleven is één van de mooiste in het Caribische gebied. Sint Lucia staat bekend om de Pitons. Deze steile dichtbegroeide bergen in het zuidwesten van het eiland steken tot bijna 800 meter boven het water uit. Vlakbij Les Pitons bevindt zich de enige drive-in vulkaan ter wereld, The Sulphur Springs. Op St. Lucia vormt de bananenteelt een belangrijke inkomstenbron. Er zijn over het eiland dan ook vele bananenplantages te vinden.

Sint Maarten
Het zonovergoten eiland Sint Maarten is al bijna 4 eeuwen de enige plek ter wereld waar Nederland en Frankrijk aan elkaar grenzen. De bewoners roepen ook wel: `Twice the Vacation. Twice the Fun´! De hoofdstad van het Nederlandse gedeelte is Philipsburg en de hoofdstad van het Franse gedeelte is Marigot. In het Franse gedeelte zijn schitterende baaien met mooie zandstranden, waar vaak uitstekende restaurants en verrassend leuke barretjes zijn. Liefhebbers van uitgaan en een gokje moeten op het Nederlandse gedeelte zijn: in Philipsburg zijn tal van uitgaansgelegenheden, (taxfree) winkels, restaurants en casino's. Sint Maarten is heuvelachtig en heeft een tropische vegetatie. Er zijn meer dan 30 baaien op het eiland. Sint Maarten is gedeeltelijk bedekt met zoutmeertjes en lagunen. De hoogste berg is Paradise Peek, deze berg ligt op het Franse gedeelte van Sint Maarten.

Sint Vincent
Sint Vincent wordt gezien als het hoofdeiland van de Grenadines, hoewel Sint Vincent niet tot de Grenadines zelf behoort. De officiële naam is dan ook Sint Vincent & de Grenadines. De eilandengroep is een voormalige Britse kolonie en sinds 1979 onafhankelijk. De hoofdstad van Sint Vincent is Kingstown met het indrukwekkende Fort Charlotte. De reusachtige vulkaan La Soufrière ( 1234 m.) is typerend voor het dichtbegroeide, bergachtige landschap. Het pittoreske Wallilabou Bay is na de verfilming van Pirates of the Caribbean - The Curse of the Black Pearl een grote trekpleister geworden. Een groot deel van de film set is hier nog steeds te bewonderen en de openingsscène kan zo nagespeeld worden. De natuurlijke trekpleisters van Sint Vincent zijn de Falls of Baleine, de Dark View Falls en de Montreal Gardens.

 
Ga naar boven